Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepisy kulinarne Magdy Gessler | Tradycyjne potrawy wigilijne

Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz

Jeśli nasza wieczerza wigilijna do tej pory obfitowała w najprostsze potrawy z kapusty oraz maku, być może najwyższy czas sięgnąć po dania nieco bardziej finezyjne. Oczywiście wszystkie posiłki powinny być potrawami postnymi, do przyrządzenia których zgodnie ze staropolską tradycją należy użyć składników z lasu, sadu, pola oraz wody.

By nasza wigilijna kolacja stała się uroczystą ucztą dla ducha i ciała, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na wigilijne specjały Ewy Wachowicz czy Magdy Gessler. Dzięki temu z całą pewnością skutecznie uda nam się nie tylko odmienić oblicze naszego świątecznego stołu. Potrawami o wyjątkowym smaku i aromacie bez wątpienia zaskoczymy wszystkich domowników oraz gości.

 

ŁAZANKI Z MAKIEM

Na świątecznym stole mogą pojawić się łazanki z makiem Ewy Wachowicz, których sekretem jest przede wszystkim własnoręcznie wykonany makaron. Ciasto należy zrobić: z trzech jajek, mąki oraz soli (nie dodaje się wody, na co warto zwrócić szczególną uwagę). Farsz natomiast przygotujemy z maku, wody, mleka, orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, suszonych moreli, miodu, cukru waniliowego oraz z masła.

Po wyrobieniu ciasta na makaron cienko je rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie kroimy na nieduże kwadraty. W tym samym czasie gotujemy mleko z wodą, zaparzamy mak i mielimy go. Roztapiamy masło, dodajemy bakalie, miód oraz zmielony mak. Na ugotowany makaron wykładamy farsz, który można jeszcze ewentualnie dosłodzić do smaku.

 

FASOLA ZE ŚLIWKAMI

Ewa Wachowicz proponuje również przepis na wigilijną fasolę ze śliwkami. Sekretem tego dania wydają się być przede wszystkim śliwki suszone w prawdziwym dymie, które można znaleźć zazwyczaj na niedużych targowiskach. Ponadto do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować trzydzieści dekagramów suchej fasolki, łyżkę masła, łyżkę mąki oraz sól.

Fasolę należy pozostawić do wymoczenia na całą noc. Następnie gotujemy ją w wodzie z dodatkiem soli, a pod koniec dodajemy śliwki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przyrządzamy zasmażkę, po czym dodajemy ją do wigilijnej fasoli i śliwek. Całość dosalamy do smaku.

 

KAPUSTA NA WIGILIĘ

By przygotować niepowtarzalną kolację wigilijną, można również sięgnąć po przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler. Ta znana restauratorka pomoże nam przyrządzić przede wszystkim wyśmienitą kapustę wigilijną, która z całą pewnością zostanie zjedzona ze smakiem przez wszystkich uczestników tej uroczystej kolacji.

Do przygotowania kapusty wigilijnej Magdy Gessler będziemy potrzebować kilogram kapusty kwaszonej, dwadzieścia dekagramów grzybów suszonych, dwie cebule, wodę, olej lniany, kilka owoców pigwy oraz przyprawy do smaku: sól oraz pieprz.

Grzyby należy wymoczyć w wodzie. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, do której następnie dodajemy kapustę, pokrojone grzyby oraz owoce pigwy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.