Każdy kraj może poszczycić się własnymi, odrębnymi zwyczajami związanymi z obchodzeniem wieczerzy wigilijnej i świąt Bożego Narodzenia. Takie różnice są widoczne nawet w daniach serwowanych w różnych regionach Polski. Dla naszych sąsiadów święta Bożego Narodzenia są jednymi z najbardziej radosnych świąt w roku, do których przygotowania rozpoczynają się na już w pierwszą niedzielę adwentu.
W Niemczech dość trudno zetknąć się z jednolitymi zwyczajami wigilijnymi. Różnice w świątecznych daniach można dostrzec nawet w niedużych miejscowościach. Przykładowo dla mieszkańców północnych Niemiec jedną z najbardziej charakterystycznych potraw wigilijnych jest sałatka kartoflana z kiełbaskami. Natomiast w innych domach często podaje się tradycyjną rybę.
Wigilia w Niemczech jest świętem niezwykle rodzinnym. W domach nie może zabraknąć choinki, która zazwyczaj jest ubierana dopiero w dniu 24 grudnia. Pod choinką umieszcza się szopkę oraz wkłada się prezenty. Kolacja wigilijna w Niemczech najczęściej rozpoczyna się około godziny dziewiętnastej. Jednym z pierwszych dań, które pojawia się na stole w trakcie wieczerzy jest gęś z kapustą.
Dość znanym zwyczajem świątecznym w Niemczech jest umieszczanie w oknach figurek wykonanych z papieru czy kolorowych światełek. Inną znaną tradycją jest pieczenie imbirowych ciasteczek, które na ogół mają kształty domków oraz ludzików. W niektórych niemieckich domach pojawia się także drewniany żłobek, który ma symbolizować stajenkę, w której narodził się Jezus Chrystus.
Co ciekawe, dla wielu mieszkańców sąsiadującego z nami kraju to nie kolacja wigilijna jest początkiem świąt. Prawdziwe święta w Niemczech rozpoczynają się bowiem dopiero 25 grudnia. Dzień 24 grudnia jest natomiast dniem przepełnionym jeszcze ostatnimi przygotowaniami, dlatego w wigilię nie zawsze jest czas na spożywanie wyszukanych potraw. W wielu niemieckich kościołach nie odbywa się też tradycyjna pasterka, ponieważ na nabożeństwo przychodzi się po południu.
Święta Bożego Narodzenia w Niemczech nie mogą obejść się także bez słodkich przysmaków. Jednym z najsłynniejszych świątecznych ciast jest strucla. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, które piecze się z dużą ilością bakalii (rodzynek, orzechów, migdałów i rozmaitych suszonych owoców).
Wigilia w Niemczech nieco różni się zatem od polskiej wieczerzy, do której zasiadamy 24 grudnia. Warto też dodać, że w Niemczech nie jada się tak powszechnego jak u nas smażonego karpia, gdyż o wiele bardziej powszechne są dania z kapusty czy kartofli. Ulubioną potrawą wielu mieszkańców Niemiec jest pieczona gęś, ale nasi sąsiedzi nie stronią również od dziczyzny, indyka czy od pieczonej kaczki.